2010. március 19., péntek

Mexikói árpasaláta

Hű, ez nagyon finom!! Pedig első körben azt gondoltam, hogy a barbeque szósz nem a barátom, de ebben a mennyiségben mégis ;o) Alaposan be kell hűteni, úgy az árpa megissza szinte az összes mártást, azonban mégsem lesz száraz a végeredmény.

Ó, jut eszembe, ha az árpát előző nap beáztatjátok, jelentősen lerövidül a főzési idő, ráadásul könnyebb is megemészteni.




Mexikói árpasaláta


1 csésze beáztatott, fűszeres vízben megfőzött árpagyöngy

1 doboz babkonzerv

1 doboz kukoricakonzerv

1 nagy fej lilahagyma

1 zöldpaprika

2/3 csésze barbeque szósz ( lehetőleg házi! )


opcionálisan a tetejére mehet reszelt növényi sajt, mellé tortilla chips - mi ezek nélkül is nagyon élveztük ;o)


A megfőtt árpát össze kell keverni a többi hozzávalóval és néhány órára behűteni. A konzervek tartalmát célszerű folyó víz alatt leöblíteni, a hagymát és a paprikát, pedig ízlés szerinti méretre vágni. A végén öntsük rá a szószt, keverjük el várjunk ;o)


Nagyon nem autentikus, de akár egy szelet vajas / margarinos kenyérrel is finom! ;o)


Forrás: barleyfoods.com

2010. március 12., péntek

Vega főzőtanfolyam áprilistól!!


Hosszú ideje teszik fel nekem a következő visszatérő kérdést szóban és írásban, ismerősök és ismeretlenek, miszerint "mikor tartok már végre főzőtanfolyamot?"
Nos, örömmel jelentem, hogy hamarosan! :)
Te is szeretnél többet tudni az ún. "reform konyháról"? Nem tudod, miért jobb a teljes őrlésű liszt a finomítottnál? Szeretnél új ízeket megismerni?
Akkor gyere és főzz velem húsmentesen!
Az első alkalom időpontja:
2010. április 10.
További infóért, kérlek írj egy mail - t a jtkata kukac gmail pont com címre!
Várlak Téged is! ;o)
ui.: Budapestiek, Pest megyeiek "előnyben"! De persze bárhonnét is érkezel, szeretettel várlak! :o)

2010. március 7., vasárnap

Grízes tészta - barnán

Khm, itt vagyok és a látszat ellenére még főzök - bár nem tudom, kinek is magyarázkodom :P -, de most már engem is kezd nagyon zavarni, hogy ennyire hanyagolom szegény blogomat. Az utóbbi két hónapban meglehetősen sokat voltunk betegek ( mármint a lányok ), szó szerint többet voltak itthon, mint oviban, s mostanra persze engem is utolért a végzet, de holnapra már jól leszek ;o) Szóval, mindig készült itthon ebéd is, vacsora is, csak éppen nem sok izgalmas újdonságot csináltam, hisz a gyerekek jobban kedvelik a bevált, megszokott ízeket. Ilyen volt pl. ez a grízes tészta is, ami még nem szerepel a blogon. Gyorsan kész van és csak annyiban különbözik a hagyományostól, hogy mindenből barna változatot használok hozzá, de hátha van köztetek olyan, aki eddig nem tudta, hogy kell csinálni :o)


Grízes tészta


35 dkg teljes őrlésű tönköly szélesmetélt

20 dkg barna tönkölydara

2 ek olaj

2,5 - 3 dl forró víz

2 ek biomargarin

csipet só

lekvár, juharszirup ízlés szerint


A csomagoláson található útmutató szerint főzzük ki a szélesmetéltet.


A margarinon, folytonos kevergetés mellett pirítsuk meg a darát, csak néhány percig, vigyázva, nehogy megégjen. Közben forraljunk vizet, mérjünk ki belőle 3 dl - t, keressük elő az edényünk fedelét és egyik kezünkkel, egy gyors mozdulattal borítsuk a forró vizet a darára, míg a másik kezünkkel csapjuk rá a fedőt a lábasra, hogy a gőz ki ne szökjön! Nagyon ügyesen és óvatosan végezzétek ezt a műveletet, nehogy megégessétek magatokat!!!

Zárjuk el a tűzhelyet, s a fedő alatt hagyjuk kb. 15 percig pihenni a darát, ezalatt szépen megdagadnak a szemecskék, ráadásul elkészül a tészta is, ezt szűrjük le és keverjük össze a darával. Szerintem egy kis só nem árt neki, de ez ízlés kérdése.


Kínáljuk házi lekvárral vagy kevés juharsziruppal.


4 személy részére