2009. augusztus 3., hétfő

Kenyérügy - segíts, ha tudsz!

Mindenkinek köszönöm a segítséget az olvasóm nevében is! :o)

Érkezett ma egy kérdés hozzám e - mail - ben és mivel nem tudom rá a választ, gondoltam, megkérdezlek Benneteket, hátha Ti tudjátok ;o)

Kérem szépen, kommentben osszátok meg velünk a tudást!
Köszönöm!

"miért van az, hogy miután megsütöm a kenyeret (akár fehér, akár rozs), és látszólag minden rendben van vele, de mikor megnyomom a levágott szeletet belapul, és úgy lehet formázni, mint a gyurmát. mitől lehet ez? köszönöm szépen a segítséget."


7 megjegyzés:

  1. Nekem erre az ugrik be, hogy több vizet használ, mint kellene. Bár az azzal is jár, hogy nagyobb lyukacsok vannak a kenyérben, és többnyire be is eshet.
    Vagy jóval több az élesztő, mint kellene, de az szintúgy együtt jár deformitással is.

    Bridge

    VálaszTörlés
  2. az is elofordulhat, hogy a sutesi idovel, illetve a sutovel van problema, en szamtalanszor jartam ugy, hogy a receptben eloirt idonel ketszer (dnk pl.) hosszabban kellett sutnom a kenyeret (foleg rozs eseteben), hogy a tokeletes allagot kapjam.

    VálaszTörlés
  3. Nem lehet, hogy túl magas hőmérsékleten sűti? A héja hamarabb megbarnul, ropogósra sül, mint ahogy a közepe is átsülhetne. Egy kiló körüli kenyeret 180 fokon, légkeveréssel háromnegyed órán át szoktam sütni.

    VálaszTörlés
  4. A problémának több oka lehet:
    - rossz minőségű liszt, élesztő, túl híg tészta!
    - nem megfelelő dagasztás, illetve, hogy hányszor volt megdagasztva a tészta? rendesen megkelt?
    - sütés: túl magas hőfok? rövid sütési idő?

    Ajánlás:
    -hacsak lehet használjon frissen őrőlt lisztet, használjon legalább 30-50% teljes őrlésű búzát is, keverhet bele rozs lisztet is
    -az élesztő legyen nagyon jó minőségű (nekem a szárított élesztő jobban bejött, egyszerűbb sütni vele)
    -nagyon fontos az alapanyagok jól elkavarása: először a szárazat keverjük össze, majd csak utána adjuk hozzá a folyadékot.
    - A tészta állaga akkor jó, ha masszív, de jól gyúrható, ne sajnáljuk a fáradtságot a gyúrásra! min 3-5x gyúrjuk 10-10 percet közte 20-30 perc kelési szünet!
    -A sütőt melegítsük elő, de inkább kisebb fokozaton süssük, pl. 200-220 fok. Ha nem vagyunk biztosak hústűvel szurkáljuk meg hogy áll a kenyerünk állapota.

    VálaszTörlés
  5. Az eddigi válaszokon túl még egy szempont: ha más probléma nincs vele, akkor ez nem biztos, hogy baj /emlékszem, a régi igazi kenyér is így működött/. Akkor csak egy módszer van ellene: nem kell benyomni. :-)

    VálaszTörlés
  6. KatAnyaka, játszani hívlak, nézz be hozzám!:))

    VálaszTörlés
  7. köszönöm mindenkinek az ötleteket és a tanácsokat, fogok még próbálkozni! :)
    Dua

    VálaszTörlés