2008. szeptember 9., kedd

Lenmagvas tönköly kifli

A lányaim nem hagynak élni, ha betesszük a lábunkat valamelyik hipermarketbe, folyamatosan azt kántálják, hogy kiflit szeretnének. Nem kívánok belegondolni sem, milyen szörnyűségeket kaphatunk ugye ezeken a helyeken ( a férjem, elég kifejező módon pékipari szemétként emlegeti őket csak ), de néha azért engednem kell a nyomásnak. No, azért nem a sajtos stanglit pakolom a kezükbe, hanem kiválasztom a lehető legjobbat ( ilyen nincs is ), valami barnás árnyalatú, magos, tömörebb gyönyört. Ezt engedik a helyi viszonyok. A kicsik ennek is szoktak örülni :o)


Nos, egyik hétfőn is kiflit kértek az én drágáim, de szerencsére nem volt dolgunk a nagy T – betűsben, helyette együtt sütöttük meg a magunk, azaz Lilahangya kiflijét.




Lenmagvas kifli


Legyen a kezed ügyében:

5 dkg friss élesztő

5 dkg növényi margarin

5 dl növényi tej ( nálam rizs )

1,5 teáskanál tengeri só

1 csepp méz

1 liter teljes őrlésű tönkölyliszt

2 dl kukoricaliszt

1 marék lenmag

+ 1 tojás, amit én természetesen kihagytam


Így használd a hozzávalókat:

Az élesztőt felfuttatom a rizstejben a mézecske segítségével, a többi hozzávalót ( eredeti verzióban a tojás nélkül ) szépen összedolgozom. Dagasztom egy darabig, azután hagyom kelni, mondjuk 1 – 1,5 órát, annyi biztosan elég neki, s újra átgyúrom. 4 részre osztom a tésztát, a részekből kört formázok, amelyeket tetszés szerinti cikkre vágok. Nálam mini kiflik születtek, így minden kört 8 darabra osztottam. Sütőpapíros tepsire rakosgattam a feltekert kifliket, ahol még volt idejük pihenni ( 15 – 20 percet ), majd mehettek az előmelegített sütőbe. Ha jól emlékszem 220 fokon kb. 15 - 20 perc alatt lettek kész, mindenesetre nem árt a vége felé árgus szemekkel figyelni, nehogy baj legyen!


Forrás: Lilahangya blogja


3 megjegyzés:

  1. szia!
    Mindenki kiflizik! :)
    Én is csináltam, Citromfűtől vett recept szerint...
    Nyugi a bevásásárlások során mi sem ússzuk meg bolti kifli nélkül...

    VálaszTörlés
  2. Hahó!
    Ez igazán megnyugtat, akkor talán nem velem van a baj ... kinek van szíve eltiltani Őket ettől? Talán ha nem jönnének velem, de az meg nem megy, na mindegy :o))
    Tetszett a Ti kiflitek is, egyszer kipróbálom!

    VálaszTörlés
  3. Igen, mert általában a két Kicsi azon civakszik, hogy ki üljön a bevásárlókocsi ülésébe, a másik meg benne ül (ami tudom, hogy szabálytalan, de másként nem tudom megoldani). Többnyire délelőtt megyek velük, akkor kevesebben vannak, most meg mivel a két Nagy ovi-suliban van, így gyorsan kell végeznem, hogy odaérjek értük 1/4 12-re.

    VálaszTörlés