2008. május 3., szombat

Gabonák: Szombat - kukorica

SZOMBAT – KUKORICA - SZATURNUSZ


Régi magyar nevén „törökbúza”. Az ősrégi konyha híres ételei készültek belőle: málék-, prószák, dödöllék és pogácsák.

A majáknak, inkáknak és az aztékoknak mindennapi tápláléka a kukorica volt. 1492 – ben Kolumbusz hajóján jut el Európába, hazánkban pedig a törökök honosítják meg.


A kukorica egész szemek rostos külső burka a székrekedés ellenszere, keményítőt, fehérjét és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amely csökkenti a szívinfarktus kockázatát. A kukoricacsíra – olaj fogyasztása átlagosan tíz százalékkal csökkenti a vérkoleszterin szintet. Országos felmérések bizonyítják, hogy a kukoricaliszt vagy a kukoricakeményítő rendszeres fogyasztásával csökkenthető a fogszuvasodás is.


A kukorica gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Nagy mennyiségben tartalmaz karotint és cinket, ezen kívül vas, foszfor, kálium, mangán és réz is található benne kisebb mennyiségben.


A híg kukoricakása böjtökből kivezető táplálkozásnál értékes táperő és a visszamaradt savakat is fel tudja oldani.


A kukoricacsövet többrétegű burok fogja körül, s ahogy a leveleit egyenként lehántjuk, előkerül az aranyszínű magozat. Az ember megfontoltan „lapozgat” a belső lelkivilágában és komolyan megvizsgálja az eltelt hét eseményeit. Rendet teremt és behatol az aranymagig. Így válik a kukorica termése az emberi Szaturnusz – kvalitások jelképévé.


Forrás: Gabonételek & Bevezetés a gabonakonyhába c. könyvek


Receptek

Fűszerkert krémes kukoricalevese

Dulmina kukoricás ételei

Siccike polentája

Vera kukoricás rakott krumplija

Kukoricás ételek nálam



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése