2008. február 6., szerda

Szejtán paprikás lenmagos burgonyával

Nos, íme a mi tegnapi ebédünk amelyet a házilag készített szejtánból főztem és megígértem, hogy megosztom Veletek is a receptjét.

Nagyon örültem, hogy ekkora sikere volt a képes beszámolónak és annak is, hogy sokak kedvét meghoztam a pepecseléshez, de azért megragadnám az alkalmat és felhívnám mindenki figyelmét ( főleg, azokét, akik még nem kóstoltak búzahúst ), ez nem hús, nem is hasonlít a húsra! Tehát ne várjátok a megszokott ízeket, ha ebből készítitek a pörköltet vagy a „rántott húst”. Viszont kiváló alternatíva akkor, ha nemhúsevőként esetleg nosztalgiázni akarsz és vágysz egy kis „hagyományos” ételre, végig észben tartva, hogy ez mégsem lesz teljesen olyan.

És hangsúlyozom, tényleg gumis egy kicsit … de hát ez van ;o)


Akinek még továbbra sem ment el a kedve a búzahústól és belőle készült ételekből, az olvassa a receptet ( semmi extra csavar nem lesz benne ):





Szejtánpaprikás lenmagos burgonyával ( sk. )


Legyen a kezed ügyében:


kevés olaj

1 vöröshagyma

1 nagy piros paprika

1 érett paradicsom

esetleg 1 kis konzerv sűrített paradicsom

40 dkg búzahús felkockázva

1,5 dl zabtej + 1 evőkanál búzakeményítő vagy helyette növényi tejszín

fűszerkömény, só, pirospaprika


1 kg burgonya megfőzve

3 dkg növényi margarin ( pl. ilyen )

2 evőkanál lenmag


1 nagy sárgarépa

3 fehér színű retek

4 evőkanál szezámolaj

2 szójaszósz

2 – 3 evőkanál rizsecet


Így használd a hozzávalókat:


Reszeld le a répát és a retket, öntözd meg a szezámolajjal, a szójaszósszal és a rizsecettel, majd tedd a hűtőbe, hogy az ízeknek legyen idejük összeérni.


Hideg vízben tedd fel főni a kockára vágott krumplit.


Készíts pörköltalapot: az apróra vágott hagymát pirítsd meg, a tűzről levéve szórd meg pirospaprikával, majd add hozzá a felkockázott paprikát és paradicsomot. Ha szükséges önts hozzá egy kevés vizet ( inkább többször keveset, mint egyszerre sokat! ) és párold meg alaposan a zöldségeket. Félidőben jöhetnek a szejtán kockák is, nem árt nekik egy kis idő a melegben. A konzerv paradicsom használatát Rád bízom, minden a friss paradicsomtól függ, ha kevés a leve / íze, akkor tedd ezt is az ételedbe, hisz a búzahúsnak nem lesz olyan leve, mint az igazi húsnak. Sózd, és a köményről se feledkezz meg.

A zabtejben keverd el a keményítőt, öntsd a kész paprikásba és melegítsd össze ( forralni nem szabad, mert a keményítő nem látja el a feladatát ). Persze ha akad otthon egy kis növényi tejszíned, akkor azt is használhatsz, de nekem éppen nem volt.


A megfőtt krumplit szűrd le, a felforrósított margarinon pirítsd egy rövid ideig, majd szórd meg a lenmaggal és tálalhatsz is.


4 – 5 személy részére


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése