2008. február 25., hétfő

Rakott karfiol ( tejtermék nélkül )

Ehhez az ételhez nem kell különösebb magyarázat, szeretjük ( kivételesen a gyerkőcök is ) és mivel hétvégén folyton ki akart gurulni egy óriási fej karfiol a hűtőből, muszáj voltam valamit kezdeni vele :o)

A szokásos menettől csupán annyiban tértem el, hogy a tetejére most egy frissen felfedezett „sajtszószt” kreáltam, ami tényleg nagyon klassz újdonság, de két dolgot nem árt tudni róla. Egy: az utolsó pillanatban készítsd el vagy használat előtt melegítsd kicsit fel, hogy újra „folyós” legyen, mert egyébként nem mutat szépen a rakott étel tetején; kettő: másnap már nem finom, mert az élesztő elkezd dolgozni és erjeszti az alatta található ételt! No, s akkor a recept:




Rakott karfiol


Legyen a kezed ügyében:


1 szép nagy karfiol

1 csésze rizs ( nálam jázmin )

1 darab búzahús ( 20 dkg )

1 vöröshagyma

olaj

½ dl növényi tejszín

só, bors, kömény

kevés tönkölydara vagy zsemlemorzsa


A „sajtmártáshoz”

½ csésze sörélesztőpehely

½ csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt

1 csésze víz

½ csésze növényi tej ( nálam rizs )

1 teáskanál mustár

1 teáskanál tengeri só

fűszerpaprika, kömény, kurkuma


Így használd a hozzávalókat:

A rizst főzd meg párolóban / kuktában vagy ahogyan szoktad; a rózsáira szedett karfiolt is párold elő, de nem kell, hogy teljesen puha legyen, sőt!

Az apróra vágott hagymát pirítsd meg az olajon, keverd hozzá a megdarált búzahúst, a főtt rizst és a növényi tejszínt, majd fűszerezd ízlés szerint.

Az élesztőt és a lisztet öntsd egy kisebb lábasba, alaposan keverd el a vízzel, úgy hogy ne legyen csomós! Jöhet a növényi tej és a mustár is, majd gyújtsd meg alatta, amit meg kell és folytonos kevergetés mellett főzd a mártást kívánt sűrűségűre. A tűzről levéve fűszerezheted, szerintem tégy mindenből egy csipetet bele, aztán majd meglátod, miből kér még.


Egy tűzálló tálat vékonyan olajozz ki, hintsd meg a darával, erre jöhet első rétegnek a fele karfiol mennyiség, majd a rizses massza, s erre ismét a karfiol. A tetejére pedig az ál – sajtmártás.


Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 40 percig és esetleg még a grillt is bekapcsolhatod 5 perc erejéig.

Forrás: Sajtszósz innét!


1 megjegyzés:

  1. Megcsináltam, és az alaprecepted tényleg nagyon jó, sikeres volt! A hamis sajtmártásra próbáltam én is egy másik verziót, de az sem volt túl sikeres a sok élesztő miatt.:-( Ezen még dolgoznunk kell!:-)

    VálaszTörlés