2008. január 19., szombat

Töltött cukkini

Imádom, mármint a cukkinit, olyat el sem tudok képzelni, hogy ne legyen belőle néhány darab a hűtőmben, akár nyár van, akár tél … persze ilyenkor azért nem annyira finom, mint amikor sokat süt a napocska, de hát nekem ez a gyengém … Ha ilyen nagy példányokhoz jutok, mint most is, akkor bizonyosan megtöltöm őket valami finomsággal. Mindig mással, mert ebben az esetben még pl. nincs meg a tökéletes receptem, keresem – kutatom, egyszer csak kipattan a fejemből vagy szembejön velem valamelyik könyvemben / blogon … Addig is megmutatom Nektek, ma mit sikerült összeügyeskednem, saját ötletek alapján.





Töltött cukkini ( sk. )


Legyen a kezed ügyében:


3 közepes cukkini

10 cm – es póréhagyma darab

1 konzerv paradicsom

1 konzerv csicseriborsó

3 gerezd fokhagyma

½ - ½ színes paprika ( ízlés szerinti összeállításban )

olaj

só, bors, provence – i fűszerkeverék


Így használd a hozzávalókat:


A pórét apróra vágom, az olajon megfuttatom, közben nekiesem a hosszában kettévágott cukkiniknak. Karalábévájót használok a művelethez, melyet egyáltalán nem az én idegzetemhez találtak ki … kapkodok és nem figyelek oda, így gyakran kilyukasztom szegény, jobb sorsa érdemes zöldségeket és ez ugye nem előny egy olyan ételnél, amit egy szaftos töltelékkel kívánunk megpakolni … na, mindegy, Ti vigyázzatok jobban! A kivájt cukkini gömböket és egyéb formájú sallangokat felaprítom, hozzádobom a hagymához és az olajon ezt is megpárolom, a felkockázott paprikákkal egyetemben.

Kibontom a konzerveket és botmixerrel pürésítem őket, nem kell teljesen krémesre, kicsit maradhat darabos is. Ez a keverék is megy a fazékba, sózom, borsozom, fokhagymázom, zöldfűszerezem.

Egy nagy jénaiba fektetem a cukkinikat, belekanalazom az elkészült masszát és már mehet is az előmelegített sütőbe 40 percre ( 180 fok + a végén egy kis grillezés ).


Köretnek én krumplipürét csináltam volna, ha lett volna itthon krumpli, nem volt, így barnarizzsel ettük.

3 személy részére


4 megjegyzés:

  1. Két megjegyzésem lenne ehhez a bejegyzéshez:
    1) Köszi a színes paprikánál az ízlés szerinti színt!
    2) A cukkinis rizotto az egyetlen étel, amit (eddig) mindig megettek a gyerekeim!

    VálaszTörlés
  2. Akkor megpróbálkozol ezzel vagy tegyek még fel cukkinis - rizses kajákat? :o)

    VálaszTörlés
  3. Neki látok ennek!
    Jamie pizzája tényleg olyan jó, mint mondtad!

    VálaszTörlés
  4. Na, az első visszajelzés! Örülök!!!!

    VálaszTörlés